Cikkek

Illetékszabály-változással indul 2018

  1. január 1-jétől változnak a lakások adásvételénél hatályos illetékszabályok. Ennek értelmében a korábbi 1 évről 3 évre nő az a vásárlást megelőző időszak, melyen belül figyelembe lehet venni a korábban eladott lakás forgalmi értékét a kedvezményes illetékalap megállapításához, és az illetékmentesség alkalmazásához. Nem változik azonban, hogy a lakásvételt követően értékesített lakás forgalmi értékét csak akkor lehet levonni az illetékalapból, amennyiben a vásárlást követő 1 éven belül történt a tranzakció.

Így tehát azok számára is lehetőség nyílik az illetékkedvezmény érvényesítésére, akik korábbi lakásuk eladása után nem tudnak 1 éven belül új ingatlant vásárolni. A megszerzett lakás forgalmi értéke helyett, csak az eladott és megvásárolt lakások forgalmi értékének különbözete után kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, a cserét pótló illetékkedvezmény alapján.

Illetékmentesség jár azoknak, akik a megvásárolt lakás forgalmi értékénél nagyobb forgalmi értékű lakást adtak el. A jogszabály azt is rögzíti, hogy magánszemélyre vonatkozóan, több lakás cseréje esetén az illetékalap megállapításakor a kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni.

A változtatást az Országgyűlés 148 igen szavazattal, 30 tartózkodás mellett fogadta el.

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.