Nem fizet az albérlőd? Íme, három tipp, hogyan oldd meg a helyzetet!

Nem fizet az albérlőd? Íme, három tipp, hogyan oldd meg a helyzetet!

Lakásunk bérbeadása könnyen rémálommá válhat, ha az albérlő nem fizeti a bérleti díjat. A legjobb megelőzni a bajt, de akkor sem kell kétségbe esni, ha már megtörtént: van egy egyszerű és gyors módja, hogyan szerezzük vissza a pénzünket.

Lakást bérbe adni egyszerű és viszonylag jól jövedelmező módja a pénzkeresetnek. Magyarországon is egyre többen fektetik a pénzüket olyan ingatlanokba, amelyeket aztán szép summáért kínálnak bérbeadásra. A legdrágábbak a fővárosi ingatlanok, amelyek havi bérleti díja tavaly átlagosan 156 ezer forint körül mozgott, de az országos, 140 ezer forintos havi átlag sem nevezhető olcsónak.

Ám a felhőtlen pénzkereset könnyen rémálommá válhat, ha az albérlő nem fizeti a bérleti díjat. A kezdeti egy-egy havi tartozást egyre nagyobb összegek követhetik, ha a szép ígéretek ellenére az albérlő nem tud vagy nem akar fizetni. Mit lehet tenni ilyenkor? Tegyük ki a lakásból a bérlőt és hagyjuk veszni a tartozását, abban bízva, hogy az új bérlő majd becsületesen fizet? Vagy bízzunk a mostani bérlő ígéreteiben és kockáztassuk, hogy újabb kifizetetlen hónapokat hagy maga után? És mi van, ha a külföldi albérlő fizetés nélkül távozik?

Van három jó tippünk arra, hogyan kerüld el vagy oldd meg az ilyen helyzeteket.

1. Foglaltasd közjegyzői okiratba a bérleti szerződést

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a kellemetlen helyzetek elkerülésének, ha a bérlővel még a beköltözése előtt közösen elmentek egy közjegyzőhöz és közjegyzői okiratba foglaljátok a bérleti szerződést. Ez egy olyan okirat, amelyet a közjegyző mint hatósági személy ír alá, és amelynek segítségével a ki nem fizetett bérleti díjak utáni tartozásra azonnal, pereskedés nélkül végrehajtást tudsz indítani. Ha tehát az albérlőd többszöri felszólításra sem fizet, nem kell mást tenned, mint a közjegyzőnél kérelmezni a végrehajtás elrendelését, és innentől már a végrehajtó kezébe kerül az ügy további intézése.

Arra az esetre is van megoldás, ha attól tartunk, a bérlőnk nem lesz hajlandó kiköltözni a lakásunkból. Ehhez ráadásul nincs szükség a teljes szerződés közokiratba foglalására sem, elegendő, ha a bérlőnk közjegyző előtt egy ún. kiköltözési nyilatkozatot tesz. Ha ilyen papír van a kezünkben, probléma esetén a kilakoltatás külön jogi procedúra nélkül, azonnal elindítható.

2. Indíts fizetési meghagyásos eljárást

Akkor sincs veszve semmi, ha nincs közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződésed. Ilyenkor is célszerű közjegyzőhöz fordulni és ún. fizetési meghagyásos eljárást indítani a nem fizető albérlővel szemben. Ehhez még a bérleti szerződésre sincs feltétlenül szükség, bár jó, ha van valamilyen nyoma annak, hogy miben állapodtál meg az albérlővel (pl. levelezés).

Ilyenkor a közjegyző fizetési meghagyást küld ki az albérlő címére arról az összegről, amellyel az albérlő tartozik neked. A fizetési meghagyás kézhezvételét követő 15 napon belül az albérlőnek reagálnia kell. Ha nem vitatja a követelést, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, ami olyan, mint egy jogerős bírósági ítélet, ez alapján pedig a közjegyző – a te kérelmedre – elrendeli a követelés végrehajtását. Így akár néhány héten belül a pénzedhez juthatsz. Ha az albérlő a kézbesítéstől számított 15 napon belül kifogással él a fizetési meghagyással szemben (pl. vitatja annak tényét vagy összegét), akkor az eljárás perré alakul át.

A közjegyzői fizetési meghagyás nagyon hatékony eljárás: az esetek több mint 90 százalékában az adós elismeri a tartozását. És ehhez nem kell tudnod, csak az adósod nevét és címét, amelyre a közjegyző kiküldheti a fizetési meghagyást. (Az más kérdés, hogy ha végrehajtást kell indítanod az adóssal szemben, akkor szükséged lesz még a születési helyére és idejére, valamint az anyja nevére, így a szerződéskötés alkalmával ezeket is érdemes elkérni tőle.)

3. Ne hagyd magad akkor sem, ha a bérlőd uniós országba költözik

Akkor sincs nagy baj, ha az albérlőd fizetés nélkül lelép a lakásból és valamely uniós országba költözik. Ez többnyire akkor fordul elő, ha külföldinek adtad bérbe az ingatlant. Ekkor is elég felkeresni a közjegyzőt, és európai fizetési meghagyásos eljárást indítani az adóssal szemben. Ehhez elég az adósod új uniós címét ismerni. Az eljárás ebben az esetben kicsit eltérő, de a hasznossága és a hatékonysága ugyanaz.

(Az uniós országok közül egyedül Dánia kivétel ez alól, ha az adósod oda költözik, magyar közjegyzőnél nem kezdeményezheted az eljárást.)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.