Festményekkel is lehet fűteni

Festményekkel is lehet fűteni

Már saját képeinkkel is fűthetünk, a Heat4all cégnek köszönhetően, mégpedig úgy, hogy speciális infrapanelekre kerülnek a festmények vagy fotók. A falon lógó képek így válnak radiátorokká.

Designfűtés, ezt a szót kell megjegyezni, ha valaki az interneten mindent meg szeretne tudni arról, hogyan lehet a kedvenc festményből radiátort varázsolni. A Heat4all cég zseniális megoldására a Térkultúra blogon találtam rá, és azonnal belezúgtam: látom magam előtt, hogy ősszel ez lesz a kihívás, és valamelyik saját fotómból készíttetek infra paneles radiátort a hálószobába.

Az infrapanel már nem annyira újdonság a lakáspiacon, van olyan eladó lakás, amit úgy hirdetnek, hogy van lehetőség infrapanellel fűteni. Mutatjuk:

Az infravörös fűtőpanelek közvetlenül az épületszerkezetet, a szobában lévő tárgyakat és embereket fűtik, mégpedig úgy, hogy egyenletesen adják le a hőt a környezetüknek. Más fűtési rendszerrel ellentétben nem a levegőt melegítik, hanem a tárgyakat és embereket. A panelek árammal működnek, és bár a belvárosi lakásokban kevésbé környezetbarát megoldás, mintha napelemre kapcsolnánk, mégis még így is kevésbé szennyezi a környezetet, mint a gázkonvektorok.

A gyártó cég szerint fő fűtésként is használható, és a mérettől, elhelyezéstől függ, hogy hogyan tud akár egy 80 négyzetméteres, nagy belmagasságú belvárosi lakást felmelegíteni. Azonban egy-egy panelt csak napi 4,2 óráig lehet használni, ráadásul nem lehet állítani a hőmérsékleten. Mindezt belekalkulálva is azt gondolom, hogy jó választás az infrapanel, kiegészítő fűtésként – nehezen tudom elképzelni, hogy a 4 méter belmagasságú, sötét, 1. emeleti otthonomat teljesen fel tudta volna fűteni a januári mínusz 10 fokos éjszakákon.

Kiegészítő fűtésként, designfűtésként, úgy, hogy a saját képeimet, fotókat, családi képeket is rátehetem, bármikor szívesen használnám. Pontos árat szinte sehol nem találni, egy-egy árkalkulátor oldalon a 40 000 Ft körüli összeget látni, de szükség van szakértőre ahhoz, hogy pontosan felmérjék, mennyi infra panellel lehet jól felfűteni az adott területet. 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.